A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

NOGBS studie

Logo NOGBS-kleur - kopie.jpeg

Voor inclusie nieuwe patient klik hier

Streptococcus agalactiae en Escherichia coli zijn de meest voorkomende verwekkers van neonatale sepsis en meningitis. Sinds de invoering in 1998 van antibiotische profylaxe tijdens de bevalling voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een perinatale infectie, is de incidentie van neonatale GBS ziekte gestegen. De kans van 7% dat de pasgeborene aan GBS ziekte zal overlijden is sindsdien ook niet afgenomen. Een betere risicoschatting en nieuwe preventieve maatregelen zijn hard nodig.

Deel 1 NOGBS studie - Landelijk prospectief cohort van neonaten met GBS of E.coli sepsis danwel meningitis

Deel 1 van de NOGBS studie is een landelijk prospectief onderzoek naar klinische, bacteriële en serologische factoren die geassocieerd zijn met een perinatale infectie. Het uiteindelijke doel van de studie is om betere risicoschatting mogelijk te maken op basis van kliniek, bacteriële virulentiefactoren en maternale serologie. 

 

Deel 2 NOGBS studie - Dragerschapscohort van zwangere vrouwen gekoloniseerd met GBS en hun kinderen

In deel 2 van de NOGBS studie includeren we gekoloniseerde zwangere vrouwen en hun kinderen. In totaal zullen wij hierin bij +/- 1500 vrouwen durante partu een rectovaginale swab afnemen. Hiermee willen wij 300 gekoloniseerde moeder-kind paren includeren, zij komen we in aanraking met de GBS bacterie maar ontwikkelen niet de ziekte. Ook van hen nemen wij bloed af (bloed moeder en navelstrengbloed).

De NOGBS studie zal onder andere anti-GBS IgG concentraties en functionaliteit vergelijken tussen patiënten, gezonde controles en hun moeders, met als doel bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van GBS vaccins. Hopelijk kan deze ernstige ziekte in de toekomst voorkomen worden door zwangere vrouwen tegen GBS te vaccineren.

Handige documenten:

Studie protocol


 

Patientinformatiebrieven en toestemmingsformulieren
Zie inclusie nieuwe patient

Andere handige documenten
Let op: afspraken kunnen per ziekenhuis verschillen

Contactgegevens:

Merel van Kassel en Merijn Bijlsma
nogbs@amc.nl
020-5661564

Studygroep:

Drs M.N. van Kassel, PhD Neurologie AMC, Amsterdam Neuroscience
Dr. M.W. Bijlsma, Amsterdam Neuroscience/Kindergeneeskunde VUmc
Dr. M.C. Brouwer, Amsterdam Neuroscience, Neurologie AMC
Dr. V. Bekker, Neonatologie AMC/LUMC
Dr. E. van Leeuwen, Gynaecologie AMC
Dr. Arie van der Ende, Medische Microbiologie AMC, NRLBM
Prof. dr. T. W. Kuijpers, Kinderinfectieziekten AMC
Prof. dr. A.H. van Kaam, Neonatologie AMC/VUmc
Prof. dr. D. van de Beek, Amsterdam Neuroscience, Neurologie AMC

Deelnemende centra:

Amsterdam UMC AMC VUmc UMCU WKZ LUMC OLVG Spaarne Gasthuis Reinier de Graafgasthuis Franciscus Gasthuis en Vlietland Elkerliek ziekenhuis Admiraal de Ruyter ziekenhuis Haga ziekenhuis Tjongerschans ziekenhuis Nij Smellinghe ziekenhuis Slingeland ziekenhuis Tergooi Treant Zorggroep Gelre ziekenhuizen Haaglanden Medisch Centrum St Antonius ziekenhuis Flevoziekenhuis Zaansmc Gelderse Vallei Amstelland Isala Viecuri Alrijne Groene hart ziekenhuis Meander St Jansdal BovenIJ Dijklander Bernhoven CWZ Máxima Medisch Centrum ZGT Diakonessen Rijnstate NWZ

Inclusie statistiek NOGBS studie:

 

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC