A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

>>Verwijzingen en/of overleg

Verwijzingen en/of overleg

Frequent worden wij benaderd voor het geven van advies over ingewikkelde neurologische infectieziekten of neuro-immunologische aandoeningen. Dit kan zowel klinische patiënten betreffen die een gecompliceerd beloop hebben na een bacteriële meningitis, maar ook poliklinische patiënten die een chronische meningitis hebben of verdacht worden van neuroborreliose.

Poliklinische verwijzingen

Voor tertiaire poliklinische patiënten hebben wij een speciale polikliniek, waarbij patiënten eerst door een arts-assistent in opleiding tot neuroloog worden gezien en daarna door Diederik van de Beek of Matthijs Brouwer. Indien geïndiceerd kan aansluitend aan het consult direct een lumbaalpunctie worden verricht. Graag ontvangen wij een afschrift van medische correspondentie, eerder verricht laboratoriumonderzoek, een CD-rom met beeldvormend onderzoek en uitslagen van overig aanvullend onderzoek voorafgaand aan het polikliniekbezoek. Voor poliklinische tertiaire verwijzingen of tweede meningen kan de verwijsbrief worden verstuurd naar:

Prof. Dr. D. van de Beek, Neuroloog
          of
Dr. M.C. Brouwer, Neuroloog

Academisch Medisch Centrum
Secretariaat Neurologie H2
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam

Tertiair verwijzingscentrum Neurosarcoïdose AMC

Sinds de zomer van 2015 zijn wij een tertiair verwijzingscentrum voor patiënten met neurosarcoïdose. Hierbij werken wij samen met het sarcoïdose centrum van het Erasmus MC. Indien er een verdenking is op neurosarcoïdose kan de huisarts of de neuroloog de verwijzing direct richten aan de bovenstaande neurologen, Prof. dr. D. van de beek of Dr. M.C. Brouwer. Nieuwe patiënten worden elke donderdag gezien op de Neurosarcoïdose poli in het AMC door Drs. D. Fritz, arts-onderzoeker neurosarcoïdose. Ook is er een keer per maand een multidisciplinair overleg met het sarcoïdose behandelteam van het Erasmus MC door middel van een videoconferentie en is er elke vrijdag een multidisciplinair overleg in het AMC (KIR bespreking). 

AMC lyme centrum

Wij maken ook onderdeel uit van het Amsterdamse Multidisciplinair Lyme Centrum (AMLC) waar patiënten met de verdenking op de ziekte van Lyme worden gezien. Indien er een verdenking is op neuroborreliose kan huisarts of neuroloog de verwijzing direct richten aan bovenstaande neurologen. Mochten de klachten niet specifiek neurologisch zijn dan kan verwijzing via het AMLC verlopen en wordt u eerst gezien door een van infectieziektespecialisten van het AMLC. Als er twijfel is door wie patiënt het beste eerst gezien kan worden, dan volgt eerst onderling overleg tussen de AMLC specialisten waar de patiënt het beste op zijn plek is voor een eerste consult.

Zie ook de informatie op de AMLC site voor verwijzers: www.amc.nl/web/Zorg/Verwijzer/Verwijsinformatie-per-specialisme/Lyme-centrum.htm

Klinische verwijzingen

Voor vragen over opgenomen patiënten met neurologische infectieziekten of een neuroimmunologische aandoening kunt u Diederik van de Beek of Matthijs Brouwer bellen voor overleg. Indien overplaatsing naar het AMC nodig lijkt te zijn proberen we dit op zo kort mogelijke termijn te regelen. Als medische correspondentie, uitslagen van laboratoriumonderzoek, CD-rom met beeldvormend onderzoek en uitslagen van overig aanvullend onderzoek snel in ons bezit zijn versneld dit het proces.

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC