A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

>>>NOGBS studie - patienteninformatie

NOGBS studie - patienteninformatie

Logo NOGBS-kleur - kopie.jpeg

De Groep B streptokokken (GBS) of Escherichia coli (E. coli) bacterie zijn de meest voorkomende oorzaak van hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging bij pasgeboren baby’s. Tijdens de zwangerschap wordt bij een deel van de vrouwen gekeken of zij de GBS bacterie bij zich dragen. Als de bacterie wordt aangetroffen in de vagina, anus of urine, wordt er tijdens de bevalling antibiotica gegeven aan de moeder om te voorkomen dat de baby ziek wordt. Helaas is er ondanks deze behandeling een toename te zijn van het aantal baby’s dat door deze bacteriën ziek wordt.

Vanuit het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar deze ernstige bacteriële infecties bij pasgeboren kinderen. De meeste baby’s die met de bacteriën in aanraking komen worden niet ziek. Het is niet duidelijk waarom sommige baby’s niet en andere juist wel ziek worden. Op dit moment onderzoeken wij welke kenmerken tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling bepalen of een baby ziek wordt, waarbij we gegevens verzamelen van de bacterie, de moeder en de baby. Vervolgens vergelijken we dit met de gegevens van bacteriën en moeders van baby’s die niet ziek werden. Zo hopen we beter te begrijpen welke baby’s gevaar lopen. Het doel van dit onderzoek is om bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking bij baby’s in de toekomst te voorkomen, bijvoorbeeld door de hoeveelheid antistoffen met een vaccinatie te verhogen.

Link naar informatie voor professionals

NOGBS studie onderdelen in het kort

Deel 1 - Studie Groep B streptokokken en E.coli infectie bij pasgeboren baby's

Landelijk onderzoek waarbij alle kinderen tussen de 0 en 3 maanden oud met een groep B streptokokken infectie kunnen meedoen. We verzamelen informatie over de opname en het beloop, er wordt als er bloed wordt afgenomen een extra buisje afgenomen voor onderzoek (baby’s worden dus niet extra geprikt) en nemen een buisje bloed af bij moeder. In het bloed onderzoeken we afweerstoffen tegen de groep B streptokok.

Deel 2 - Studie Groep B streptokokken dragerschap bij zwangere vrouwen

Onderzoek naar groep B streptokokken tijdens de zwangerschap. Hoeveel vrouwen dragen deze bacterie bij zich? Hoe lang draagt een vrouw dit bij zich? Welke verschillende types groep B streptokokken zijn dit? Bloed van de moeder en bloed uit de navelstreng zal na de geboorte worden afgenomen voor het meten van afweerstoffen tegen de groep B streptokok. Waarom worden die kinderen wel ziek en deze kinderen niet? Heeft dit te maken met de hoeveelheid antistoffen die een moeder aan haar kind geeft tijdens de zwangerschap? Dit kunnen we onderzoeken door de metingen bij gezonde baby’s uit deel 2 te vergelijken met de metingen bij zieke baby’s in deel 1.

Flyer voorkant Flyer achterkant

Deel 3 - Studie vergelijking van Groep B streptokokken bacteriën

Hierin vergelijken we het erfelijk materiaal van de groep B streptokokken die ziekte hebben veroorzaakt met groep B streptokokken die zwangere vrouwen bij zich dragen zonder dat de baby ziek werd. Welke verschillen maken deze bacteriën gevaarlijk?


Mocht u vragen hebben dan kunt u ons bereiken via nogbs@amc.nl

Studiedocumenten

Deelnemende centra 

Amsterdam UMC AMC VUmc UMCU WKZ LUMC OLVG Spaarne Gasthuis Reinier de Graafgasthuis Franciscus Gasthuis en Vlietland Elkerliek ziekenhuis Admiraal de Ruyter ziekenhuis Haga ziekenhuis Tjongerschans ziekenhuis Nij Smellinghe ziekenhuis Slingeland ziekenhuis Tergooi Treant Zorggroep Gelre ziekenhuizen Haaglanden Medisch Centrum St Antonius ziekenhuis Flevoziekenhuis Zaansmc Gelderse Vallei Amstelland Isala Viecuri Alrijne Groene hart ziekenhuis Meander St Jansdal BovenIJ Dijklander Bernhoven CWZ Máxima Medisch Centrum ZGT Diakonessen Rijnstate NWZ Erasmus Martini ziekenhuis MCL

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC