A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

>>Historie

Historie

De afdeling neurologie van het AMC heeft een rijke historie in het doen van onderzoek naar neurologische infectieziekten. Eind jaren 80 begon deze interesse tijdens de opkomst van de AIDS epidemie. Jan de Gans, Peter Portegies en Roelien Enting beschreven tijdens de opkomst van de AIDS epidemie de neurologische complicaties van deze ziekte. Jan de Gans heeft zich in deze periode toegelegd op bacteriële meningitis en een gerandomiseerde dubbelblinde klinische trial opgezet naar het effect van dexamethason bij bacteriële meningitis. Dankzij het doorzettingsvermogen van Jan de Gans zijn in deze trial in 9 jaar tijd 301 patiënten geïncludeerd en bleek dat dexamethason de sterfte bij pneumokokkenmeningitis bijna halveerde. In 2002 werd deze trial gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Ondertussen was Diederik van de Beek, neef van Jan de Gans, bij de groep gekomen en was een landelijk cohortonderzoek naar de klinische verschijnselen van bacteriële meningitis gestart. In de cohortstudie werden van 1998-2002 696 patiënten geïncludeerd, en dit leverde weer een publicatie in de New England Journal of Medicine op in 2004. Sinds 2000 zijn Diederik van de Beek, Martijn Weisfelt, Matthijs Brouwer en Sebastiaan Heckenberg gepromoveerd op bacteriële meningitis, en is de groep steeds verder uitgebreid (zie wie is wie [link]). In 2006 is een nieuw landelijke cohort onderzoek van start gegaan naar de genetische risicofactoren van bacteriële meningitis, de MeninGene studie. Hierin zijn ondertussen ruim 1600 patiënten geïncludeerd, en dankzij de enorme database is het mogelijk om tal van vragen over bacteriële meningitis te beantwoorden. Aangezien de bacteriën van alle patiënten opgeslagen zijn in het Nederlands Referentie Laboratorium voor Bacteriële Meningitis kan ook onderzoek worden gedaan naar genetisch factoren van de bacterie, die de virulentie en daarmee het beloop van de ziekte beïnvloeden.

De laatste jaren is het onderzoeksveld van de groep uitgebreid: Diederik van de Beek heeft met collega AMC neurologen Paul Nederkoorn en Pim van Gool nieuwe onderzoekslijnen opgestart met het onderzoek naar infecties bij beroertes (Nederkoorn) en naar met sepsis geassocieerd delier (v Gool).

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC