A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

>>Algemeen

Algemeen

Neurologische infectieziekten en neuroimmunologische aandoeningen

Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen die spieren besturen en gevoel doorgeven. Over het algemeen is het zenuwstelsel goed beschermd tegen invloeden van buitenaf door de omliggende schedel, ruggenwervels en het afweersysteem. Soms echter kan een virus, bacterie of parasiet het afweersysteem omzeilen en een infectie van het zenuwstelsel veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn meningitis (hersenvliesontsteking), neuroborreliose (de ziekte van Lyme), een abces van de hersenen of een virale encefalitis (hersenontsteking). Maar ook door bijvoorbeeld AIDS of syfilis kunnen de hersenen en zenuwen ontstoken of beschadigd raken. Verder zijn er tropische ziekten zoals hondsdolheid, malaria en West-Nile fever die allemaal een infectie van het zenuwstelsel kunnen veroorzaken.

Bij een ontstekingsziekte is er sprake van een beschadiging van het zenuwstelsel door een ontregeld immuunsysteem. Er treedt een verdedigingsreactie (ontsteking) op in het lichaam die niet gericht is tegen een bacterie of virus, maar tegen een onderdeel van het eigen lichaam. Voorbeelden hiervan zijn neurosarcoidose of de ziekte van Sjögren waarbij de zenuwen of hersenen ontstoken en beschadigd kunnen raken.

Meer informatie over meningitis, neurosarcoïdoseneuroborreliose (ziekte van Lyme) en de ruggenprik kunt u vinden in de submenu's van deze pagina.

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC