A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

Serial meningitis sampling (SMS) in MeninGene - substudie

Achtergrond

Genetische polymorphismen zijn belangrijke determinanten voor de gevoeligheid voor bacteriële meningitis en voor het ontstaan van specifieke complicaties bij dit ziektebeeld. In 2006 is een landelijke prospectieve genetische associatie studie gestart, die sinds 2013 bekend staat als de MeninGene studie. Verdere opheldering van de functionaliteit van de genetische polymorphismen is nodig om de mate van invloed op de vatbaarheid op meningitis en het ziektebeloop te bepalen.

Doel van de studie

Studieopzet

Het is een substudie van een landelijke prospectieve genetische associatie studie (NL43784.018.13, zie studieopzet MeninGene). In deze substudie worden prospectief 150 patiënten geïncludeerd met een bacteriële meningitis, die al in de MeninGene studie geïncludeerd zijn. Bij de patiënten worden vijf seriële bloedafnamen verricht (op dag 0, 1, 2 en 7 van opname en 3 maanden na opname) en zo snel mogelijk na opname wordt een keelkweek afgenomen bij de patiënt en bij een controlepersoon.

Belasting patiënt

De bloedafnamen worden zo mogelijk verkregen uit de intraveneuze catheter, die standaard is geplaatst bij alle bacteriële meningitis patiënten. Verder wordt éénmalig een keelkweek afgenomen. Aan deze onderzoeken zijn geen verdere risico’s verbonden.

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC