A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

>>>Neuroborreliose

Neuroborreliose (ziekte van Lyme)

De ziekte van Lyme ontstaat door een infectie met de Borrelia bacterie, die wordt overgebracht door teken. Niet alle teken dragen deze bacterie bij zich (in Nederland naar schatting 10 tot 30 % van de teken) en bij besmetting met de bacterie krijgt niet iedereen ziekteverschijnselen. De eerste ziekteverschijnselen zijn vaak een karakteristieke rode ring op de plek van de beet die geleidelijk verplaatst (erythema migrans). Deze rode ring kan echter ook ontbreken, terwijl er toch een infectie is. De bacterie kan zich verspreiden door het lichaam en allerlei plekken een infectie geven. Vaak zijn de huid en gewrichten betrokken, maar soms kan ook het zenuwstelsel aangedaan zijn. Als de Borrelia bacterie het zenuwstelsel heeft geinfecteerd, wordt dit neuroborreliose genoemd. Een Borrelia infectie van het zenuwstelsel kan op verschillende manieren tot uiting komen, variërend van een scheef gezicht door uitval van de aangezichtszenuw, hersenvliesontsteking of pijn en krachtsverlies in een arm of been door zenuwwortelontsteking.

De diagnose neuroborreliose kan worden vastgesteld als Borrelia antistoffen (afweerstoffen die het lichaam aanmaakt tegen de Borrelia bacterie) kunnen worden aangetoond in het bloed én in de hersenvloeistof. Deze antistoffen kunnen de eerste weken na de tekenbeet nog afwezig zijn, maar als de klachten langdurig aanwezig zijn kan door middel van de gangbare testen, de ziekte van Lyme met voldoende zekerheid worden aangetoond. Indien er in het bloed antistoffen tegen de Borrelia bacterie worden aangetroffen en er zijn neurologische klachten, is er vaak genoeg reden om een ruggenprik te doen om neuroborreliose verder te onderzoeken. Bij neuroborreliose worden ontstekingscellen in het hersenvocht aangetroffen, een verhoogd eiwitgehalte en antistoffen tegen Borrelia.

De behandeling van neuroborreliose bestaat uit het geven van antibiotica via een infuus. Voor meer informatie over diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme in het AMC verwijzen we naar de folders van het AMC Lyme Centrum:

http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Afspraak-op-de-polikliniek/Ziekte-van-Lyme/Patienteninformatie.htm

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC