A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

Sepsis geassocieerd delier

Achtergrond

Sepsis geassocieerd delier (SAD) is een diffuse hersendysfunctie die optreedt secundair aan een systemische infectie. SAD moet dan ook onderscheiden worden van directe microbiële invasie van het centraal zenuwstelsel, zoals meningitis of virale encefalitis. Het is een frequente en ernstige complicatie die vooral bij ouderen voorkomt en geassocieerd is met een slechte uitkomst: verhoogd risico op overlijden, cognitieve schade en dementie.

Verschillende mechanismen verzorgen de communicatie tussen de periferie en de hersenen. In 2009 hebben we een hypothese opgesteld waarin microglia activatie een hoofdrol speelt in het ontstaan van SAD. Hierin beschrijven we hoe een perifere inflammatoire respons leidt tot de activatie van microglia, de afweercellen in de hersenen. Geactiveerde microglia scheiden ontstekingsmediatoren uit, waaronder cytokines en chemokines. In de hersenen van ouderen hebben de microglia een meer reactief fenotype en scheiden zij verhoogde hoeveelheden ontstekingsmediatoren uit na een perifere stimulatie. Daarnaast wordt deze respons minder strikt gereguleerd omdat het cholinerge terugkoppelingssysteem bij ouderen faalt. Hierdoor kunnen de verdedigingsmechanismen van microglia neurotoxisch worden en uiteindelijk leiden tot neurodegeneratie.

Doel van de studie

In dit project bestuderen we de specifieke mechanismen die ten grondslag liggen aan neuroinflammatie, en de effecten van systemische infectie op de hersenen.

Studieopzet

Hiertoe doen we infectieproeven in muizen, waardoor we een gedetailleerd beeld krijgen van de effecten van sepsis op de hersenen. Wanneer het achterliggende mechanisme is opgehelderd, zoeken we naar methoden om geactiveerde microglia te deactiveren en daarmee de neurologische schade te beperken of zelfs voorkomen.

Verder doen we histopathologisch onderzoek in hersenen van overleden patiënten. We vergelijken de microglia activatie en het cholinerge systeem tussen patiënten die zijn overleden met sepsis en controle patiënten die geen inflammatie hadden in de periode kort voor overlijden. Ook doen we onderzoek naar mogelijke voorspellende mediatoren in de liquor van patiënten die een postoperatief delier ontwikkelen. 

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC