A A
Tekstgrootte Tekst kleiner makenTekst groter maken
English Nederlands

>Professionals

Informatie voor professionals

De behandeling van neurologische infectieziekten is vaak multidisciplinair waarbij neurologen, infectiologen, microbiologen, internisten, kinderartsen en intensive care artsen betrokken kunnen zijn. Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN),  Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) en het Centraal Begeleidings Orgaan voor inter-collegiale toetsing (CBO) zijn de afgelopen jaren richtlijnen ontwikkeld in samenspraak met de betrokken specialismen voor de behandeling van bacteriële meningitis, bacteriële infecties van het zenuwstelsel en de ziekte van Lyme. Voor andere neurologische infectieziekten zoals chronische meningitis, neurosyfilis en neurologische complicaties van HIV infecties zijn protocollen ontwikkeld door de afdeling neurologische infectieziekten van het AMC, waartoe u via deze site toegang heeft.

Protocollen

Consulten / verwijzingen

Vaak zijn neurologische infectieziekten en neuroimmunologische aandoeningen lastig te diagnosticeren vanwege het groot aantal (zeldzame) oorzaken van een laaggradige ontsteking in de liquor. Dit wordt mede veroorzaakt doordat infectieziekten altijd in beweging zijn, met de verspreiding van het West-Nile virus door Europa en de identificatie van Borrelia miyamotoi als oorzaak van meningoencefalitis in Nederland als recente voorbeelden. Daarnaast kunnen neurologische infectieziekten zoals Japanse encefalitis, rabiës en tuberculose met reizigers terugkomen uit endemische gebieden. We denken graag mee over gecompliceerde patiënten met neurologische infectie en immunologische ziekten. U kunt voor overleg contact opnemen met Dr. Matthijs Brouwer en Prof. Diederik van de Beek, waarna wij zo nodig de patiënt op onze neurologische infectieziekten polikliniek kunnen beoordelen of klinisch over kunnen nemen. Dit geldt ook voor patienten met neurosarcoïdose voor wie we in 2015 een tertiairverwijzingscentrum hebben geopend.

Lees meer

Etalagestage

Bent u neuroloog in opleiding (AIOS) en geïnteresseerd in neurologische infectieziekten en neuroimmunologische aandoeningen dan is het mogelijk om een etalagestage te lopen in het AMC op onze afdeling. Deze stage kan zowel klinische ervaring als wetenschappelijk onderzoek omvatten, en een combinatie van beide is uiteraard ook mogelijk.

Lees meer

Wetenschappelijk onderzoek

U kunt op deze pagina verder meer informatie vinden over ons wetenschappelijk onderzoek, met onder andere de studieprotocollen van de MeninGene studie, SMS MeninGene substudie en I-PACE studie. Ook kunt u informatie vinden over andere projecten zoals het sepsis in delier onderzoeksproject en onderzoek naar neurosarcoïdose. Ook als geïnteresseerd bent om onderzoek met of bij ons te doen kan u hier meer informatie vinden.

Lees meer

Open access meningitisdatabase

Onze filosofie is dat met publiek geld verkregen data openbaar beschikbaar moeten zijn. Vandaar dat onderzoekers met een relevante onderzoeksvraag data uit onze bacteriële meningitiscohorten kunnen opvragen. Deze database omvat klinische data van patiënten, maar ook genetische data van patiënt en bacterie, en resultaten van eiwitmetingen in de liquor van patiënten met bacteriële meningitis.

Aanvragen data open access MeninGene Biobank

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC